Dom

Jak wybrać najlepsze noże kuchenne?

Noże muszą się znaleźć w każdej kuchni. Ich wybór nie jest jednak tak prosty, jak mogłoby się wydawać. Jeżeli chcemy mieć dobre noże, nie warto kierować się wyłącznie ceną. Wiele zależy od naszych umiejętności i ambicji kulinarnych. Jak więc wybrać noże, które będą odpowiednie właśnie dla nas?

Podstawą jest materiał wykonania. Zazwyczaj decydujemy się na noże stalowe, ale coraz większą popularność zyskują ostrza wykonane z ceramiki. Właściwości noża w dużej mierze są uzależnione od zawartości żelaza. Im więcej tego pierwiastka, tym są ostrzejsze, ale też bardziej podatne na rdzewienie. Na użytek domowy częściej wybiera się noże ze stali nierdzewnej. Warto jednak pamiętać, że trzeba je regularnie ostrzyć. Noże ceramiczne znacznie wolniej tracą ostrość. Jeżeli to już się jednak stanie, musimy sięgnąć po specjalną osełkę do ceramiki. Zaletą ceramiki jest brak reakcji chemicznych ze składnikami żywności. Powinniśmy jednak zachować ostrożność, ponieważ noże ceramiczne są zdecydowanie bardziej podatne na złamanie.

Należy zwrócić uwagę również na rękojeść. W przypadku znanych marek takich, jak Kinghoff, noże są dostępne w kilku wersjach, z rękojeściami wykonanymi z różnych materiałów. Jednymi z najczęściej wybieranych produktów są noże z wykończeniem drewnianym. Trzeba jednak pamiętać, żeby nie przetrzymywać ich w wodzie. Dobrym rozwiązaniem jest też regularna impregnacja olejem roślinnym. Osoby, które cenią sobie względy praktyczne, mogą zdecydować się na noże wykonane z jednego kawałka stali. Brak przejścia między ostrzem a rękojeścią znacznie ułatwia utrzymanie noża w czystości.

Noże kuchenne Kinghoff

Podczas wyboru noży, warto brać pod uwagę wyłącznie sprawdzonych, godnych zaufania producentów. Jednym z nich jest marka Kinghoff, która oferuje zestawy noży oraz bloki, listwy magnetyczne i osełki. Noże dobrej marki są odpowiednio wyważone. Oznacza to, że ciężar i środek ciężkości ostrza są dopasowane do jego przeznaczenia. Trudniej jest pokroić mięso niż warzywa, dlatego producenci noży muszą wziąć to pod uwagę. Powinniśmy wziąć pod uwagę również twardość ostrza. Za dobre uznaje się noże, których ostrze posiada twardość powyżej 50 HRC. Zbyt elastyczny nóż nie będzie komfortowy w użytkowaniu. Wyjątkiem są produkty przeznaczone do filetowania mięs i ryb.

Odpowiednie noże znacznie ułatwiają codzienne przygotowywanie posiłków. Warto więc postawić na produkty sprawdzonej marki, które będą bezpiecznie spełniać swoją funkcję. Tak dużą popularnością cieszą się więc noże kuchenne Kinghoff, które często pojawiają się w polskich kuchniach.